Isnin, 18 September 2017

Bang, BATERI baru je 1 TAHUN, dah kong! 3 tips panjangkan nyawa bateri

Dalam bulan ni, ramai customer call, cakap kereta tak boleh start. Bila kereta tak boleh start, antara sebabnya adalah bateri.

Kalau bateri dah kong, antara bunyi yang keluar masa nak pusing kunci adalah "ketak ketak". Ataupun "ek ek ek". Hahaha kelakar tapi memang macam tu bunyi nya.

First thing, kena check tarikh beli bateri dulu. Kalau kurang 1 tahun, boleh pergi balik tempat yang beli bateri tu, mintak tukar sebab masih dalam waranti. Kalau dah lebih setahun, tak boleh tolong kecuali beli bateri baru.

Then ada customer tanya, macam mana nak panjangkan hayat bateri? 

Okay, ada 3 cara untuk buat bateri kereta tahan lama.

1. Check kepala (terminal) bateri setiap bulan.

- Ini penting supaya kepala bateri tu tak berkarat.

2. Jangan gunakan aksesori kereta macam radio, lampu, charger sebelum start kereta

- Semasa enjin kereta hidup, alternator kereta akan cajkan bateri bila voltan bateri turun. Tapi kalau kereta belum start, kita akan gunakan bateri semata-mata untuk mainkan radio, on kan lampu dan gunakan charger. Ini akan merosakkan bateri sebab bateri kereta bukan untuk aksesori kereta.

- So, ELAKKAN guna aksesori kereta tu semasa enjin kereta OFF. Juga pastikan OFF radio, lampu, cabut in-car charger semua tu sebelum matikan enjin. Kalau boleh, untuk kereta-kereta baru, deactivate auto lamp supaya tak banyak guna bateri masa nak start kereta.

3. Pastikan bateri kereta tu diikat dan kabel bateri tu berkualiti.

- Kalau bateri tak diikat dan bergerak-gerak, ada kemungkinan yang ianya cepat rosak dan boleh berlaku litar pintas atau shot!


So, cuba buat semua tips ni dulu. Tapi kalau dah buat, and bateri cepat jugak kong, kena check alternator pulak. Takut alternator problem, sebab tu bateri tak dicaj.

Semoga bermanfaat. Take care!


*Like FB Page RAHIM AUTO. Terima kasih.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan